luni, 17 august 2009

Povesti nemuritoare...

Totul pleaca de la "Povestea pulei" de Ion Creanga... Da. Mi-e un pic rusine, dar sunt ferm convins ca toti il stiti pe Ion Creanga, dar mai putin povestea lui, adica cea scrisa de el... :D Nu ma apuc s-o postez aici, am facut un link daca va intereseaza sau o gasiti usor dand o cautare...
Inserez doar fragmente din ceva traduceri in franceza si engleza...
* "Les semailles achev饳, le paysan rentre au logis (?) Vient la moisson et que voit-il? Point de maﳠsur chaque tige, trois ou quatre 鰩s de vite plus joufflus, plus vigoureux et plus d飡lott鳠qu?il n?y en eut jamais."
* "Des vits, des vits pour qui en veut! Beaux et vigoureux pour dames bien n饳!"
* "Then, when it was time to hoe, he came and hoed the corn in good season (?) But when he came back to reap, what should he see? Instead of corncobs, on each stalk there were three or four comely cocks, each ruddier, pluckier and bulgier than the other!"
* "Cocks for sale! Cocks for sale! Sturdy hard cocks for the grown-up housewives!"

Nici nu fac o analiza pe text sau o recenzie... Nici nu m-a uimit foarte tare pentru ca este scrisa in acelasi stil al lui Creanga, de parca as citi Ivan Turbinca sau Capra cu trei iezi...
De aici pornind fac legatura cu numele pe care-l primesc de obicei "stiuletii"... Stim cu totii ca au nume de obicei, adica si-au primit un botez separat de al purtatorului. Insa nu stiu daca cineva a facut o analiza a numelor primite si a semnificatiilor... In grupurile de fete circula numele "prietenilor" lor mai ales la petrecerile in pijamale... dar ele nu stiu cat e de greu este sa-i dai un nume care sa te reprezinte!

Adica este o treaba serioasa. De ex: Pentru ca sa cautzi pentru un "nebotezat" nume un drum intreg cu masina de peste 200 km e un efort! Brainstorming nu alta. Si chin. Si nu asa ca pare nu stiu cum... nici asa ca pare mica... fara diminutive va rog. Trebuie sa reprezinte ceva puternic, chiar daca nu e tot timpul asa! Face bine la moral! Trebuie sa fie ca... ceva ce nu se mai termina... sa aiba impact! Si asa tot drumul am trecut prin zeitati, personaje istorice, nume de lucruri care suna puternic... Si am ajuns la "Praslea"! Sa fim intelesi: nu vorbim despre mine, dar cel putin 2 persoane vor recunoastea pe fiul cel tanar al imparatului! Mi se pare un nume bun, mai ales ca avea si "merele de aur"! :))

Altele poarta nume mai clasice. Gogu. Vasile. Etc. Dar de ce i-ai pune numele Dumitru? :) Pentru ca poate fi alintat: Mitru, Mitrel, Mitica, Dumi... :) Fiecare dupa bunul plac! Adica oferi varietate... Si aici se pot regasi ceva personaje.
Si tot asa...
Acum imi dau seama ca nu imi cunosc prietenii foarte bine! :)) Ar fi trebuit sa dau mai multe exemple, dar nu mai stiu decat unul... :)
Cu siguranta analiza poate fi mai complexa daca este facuta de femei. Dar nah, poate au curaj sa divulge din stiinta lor si sa putem continua analiza cu exemple. Sau voi purtatorilor!
Noapte buna, copii!

4 comentarii:

  1. Stai ca fac un sondaj de opinie si revin cu rezultatele :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciudate nume, strange topic:). Dar daca e bal... Ce zici ce Matei:)? Lori

    RăspundețiȘtergere
  3. Ba eu cred ca e un topic interesant, mai ales finalul. Continuarea fireasca ar trebui sa fie legata de nomenclatorul feminin (aici devine si mai interesant si, oarecum, complet), dar se pare ca reactia din partea asta e cam... flasca. :)

    Oricum, Dumitru mi se pare un nume bine ales, with a strong statement si oarecum original, ca si alinturile. :-)

    Capu' sus!
    G.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bondaricoooo! Sondaju' ala, mama lui de sondaj... hai cu info proaspete!
    Am mai aflat de un "Mitica", dar s-a mai zis! :)
    Capu' sus, frate!

    RăspundețiȘtergere