luni, 17 august 2009

Cealalta Irina...

Cealaltă Irina, a câştigat marele trofeu Anonimul, decernat aseară în urma voturilor publicului festivalului. Filmul câştigase deja premiul Zilelor filmului românesc la ediţia a opta, din iunie, a TIFF.
Andi Vasluianu şi Simona Popescu sunt interpreţii principali ai filmului, despre un cuplu din provincie care se mută la Bucureşti. El, Aurel, este nemulţumit când soţia lui primeşte invitaţia pentru a lucra temporar în Egipt. La întoarcerea acasă, ea, Irina, este schimbată şi pare a arde de nerăbdare să se întoarcă în Egipt, ceea ce şi face curând. În ziua când avionul soţiei lui ar urma să aterizeze din nou la Bucureşti, Aurel primeşte un telefon şocant: Irina s-a sinucis. Informaţiile contradictorii pe care le obţine în ceea ce priveşte destinul soţiei sale îl face pe Aurel să înceapă o investigaţie care i-o va descoperi pe... cealaltă Irina.

"«Cealaltă Irina» vorbeşte despre indiferenţa şi lipsa compasiunii, despre căutarea Dulcineei sau a ce a mai rămas din ea. Personajul principal este un alt Don Quijote, dar fără Sancho Panza, care trăieşte într-un vis. Şi, cum se întâmplă în toate visele, filmul este eliptic", a declarat regizorul.

O fi drama reală, dar la Gruzniczki e atât de anemică încât te-ai uita cu mai multă însufleţire la un eventual documentar care ar stagna la stadiul descriptiv, fiindcă la „Cealaltă Irina” sutură nu există. Explicaţia cea mai la îndemână e principiul dominoului: Irina Jianu e o arivistă banală, soţul, un fraier, familia - of!, la capitolul ăsta ţi-ai pierdut de ceva vreme interesul; povestea de dragoste e plauzibilă doar prin informaţiile pe care le capeţi din off, nu şi când o vezi pe ecran. Poate portretul birocraţiei româneşti să mai tragă „Cealaltă Irina” la suprafaţă, dar şi el e edulcorat cu brio. E pur şi simplu o poveste cu amor, crimă, adulter, conspiraţie, frescă socială la o adică, însă nici unul din aceste elemente nu e suficient de apăsat sau de îndelung tratat ca să facă vreo impresie.
Surse: mai multe :)

Apropos, la anu' vreau sa merg la Anonimul in Delta... ;)

2 comentarii:

  1. Good. Din ce in ce mai bine. Scrii. Cam putin, da'.... oi fi si tu obosit dupa atata catraneala cu care te-ai dat .... Hihihi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana la anu, ar trebui vazut si filmul:). Lori

    RăspundețiȘtergere