miercuri, 1 decembrie 2010

Un altfel de 1 Decembrie....

Desteapta-te romane! Si nici nu ne desteptam, nici nu ne trezim!

1 Decembrie ar trebui sa reprezinte ziua in care toata lumea simte ceva “romaneste”… In afara de paradele militare nu-mi sare nimic in ochi de acest gen.  poate doar amintirile ce le vor retrezi politicienii la inghesuiala depunerii coroanelor..
Sau poate nu mai simt eu… Voi?

De fapt nici nu-mi dau seama cum ar trebui sa fie ziua de maine … Sa fie datorita faptului ca romanul nu  mai are timp sa se gandeasca la altceva decat la jobul care tremura, pensia sau salariul care scade, la preturile care cresc, la ratele datorate bancii, la  cozonac sau ce-o sa puna pe masa de sarbatori… la nuiaua de la Mos Nicolae… la lemnele sobei pentru iarna ce-o sa apara si-o sa ne ia din nou pe nepregatite pentru ca in decembrie… ninge.

Ce inseamna de fapt ziua nationala? Inseamna ca presedintele tarii nu este in tara, ci in Kazahstan la summit-ul OSCE unde va aborda problema Transnistriei (reintregirea neamului?)… Presedintele Obama si  poporul Statelor Unite felicita poporul roman cu ocazia Zilei Nationale… Pentru ce-l felicita? Ok, presdintele a trimis acest mesaj pentru ca era trecut intr-un calendar de evenimente, dar cati americani stiu ca este Ziua Nationala a Romaniei? Inseamna sa cantam “desteapta-te romane” (daca nu-l stim, nu-I nimic, dam din buze ca la fotbal…), sa uram culorile rosu, alb, verde? De ce? Sa punem pe blog/facebook/twiter/hi5/…steagul in diverse forme sau mesaje de adeziune la “mandria de a fi roman”. Cu ce te incalzeste ca esti roman si nu german sau cambodjian? Suntem superiori? De aia ne incurajam tot timpul cu “destepata-te romane” si nici nu ne desteptam, nici nu ne trezim…  

Ani la rand am fost mandru sa arborez steagul rosu-galben-albastru pe care l-am catarat in varful catargului atunci cand eram pionier… l-am trimis scolii unde  am invatat pentru a-l inlocui pe cel rupt de ploi, vanturi si ars de soare… Acum nu inteleg de ce faceam asta. E o zi oarecare. Ma voi destepta mai tarziu, apoi as vrea sa merg sa le fac fotografii unor tancuri,… sau poate va ninge si va mai acoperi din mizerie…

Nu-ti spun “la multi ani, romane” pentru ca asta ar insemna la multi ani in aceeasi stare! 
Sau este doar starea mea?

8 comentarii:

  1. Ramona Zavalas - "tovarasa"1 decembrie 2010 la 10:02

    "La multi ani!"...si de ce nu, putere de a lupta sa schimbam ceva, tovarase!!!! Ceea ce nu te doboara , te face mai puternic, asa ca , hai , mai departe!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, tovarasa!
    Este un mesaj incurajator, il inteleg perfect... dar atunci cand nu simti, faci lucrurile doar pentru a fi facute...iar eu nu vreau asta!
    Tu ce sarbatoresti azi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu sarbatoresc astazi, eu muncesc :) Asa ca spor la munca, e nevoie [si de munca si de spor :)].

    Nr. 2

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo, Nr.2, sunt mandru de tine! Trebuie sa mai munceasca si cineva...
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si daca a te simti roman intra in categoria lucrurilor pe care le apreciezi abia atunci cand esti departe de ele? Te-ai gandit vreodata ce ar insemna a fi roman daca ai fi de ceva ani departe de casa ? Ce ai face atunci de Ziua Romaniei (1 decembrie sau 9 mai sau orice alta zi care te face sa te simti roman) ? Ai pune atunci steagul Romaniei pe Facebook, ai gati fasole cu carnati, mamaliguta cu branza, sarmalute, carnati de casa cu mult usturoi…ti-ai invita la masa prietenii ne-romani si ai asculta Desteapta-te romane, Jean Moscolop sau Cenaclul Flacara ?
    Si daca ai putea sa alegi sa nu fii roman, ce ai alege ? American,ungur,elvetian… ?De ce ? Pentru imaginea mai mult sau mai putin reala pe ti-ai format-o despre ei ?
    Mai gandeste-te…poate ca esti mandru ca esti roman…

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa apreciezi lucrurile doar atunci cand nu le mai ai? :) Asta se intampla frecvent...
    Departe fiind e normal sa-ti gasesti in ziua nationala un motiv bun sa faci o mamaliguta, sa ravnesti la sarmalele traditionale, sa-ti strangi prietenii de "aceeasi simtire"...dar ce te-ar opri sa faci asta intro zi obisnuita? Atunci nu ti-e dor sa simti romaneste? Asta nu inteleg eu!
    Facem sarbatori pentru ca doar asa putem sa functionam? Facem "let's do it romania" pentru ca doar asa putem face curat? Ar trebui sa facem o sarbatoare a sapunului ca sa-l foloseasca toata lumea macar o data pe an?!
    N-as alege sa fiu altceva...indiferent ceea ce as fi!Conteaza mai mult ceea ce esti ca... om, nu ca nationalitate!

    RăspundețiȘtergere
  7. Era doar un scenariu…
    De ce nu intr-o zi obisnuita? Job, pensie, rate…
    Si da, facem « sarbatori » pentru ca doar asa putem sa functionam…ca om ce apartine unui popor si ca om…
    Iar sarbatoarea sapunului este o idee minunata…doar ca suntem prea mandri pentru a avea o astfel de sarbatoare…in schimb avem tot ce este european : antifumat, mai mult verde, biciclisti "en vogue" etc
    Dar suntem romani…si ca orice roman…suntem mandri :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Tu ai perfecta dreptate! Nu, eu nu sunt o patrioata inraita, departe de mine gandul si nu, nu am niciun sentiment maret legat de tara asta azi....doar ma imbarbatez si ma oblig sa cred ca nu am facut si nu voi face greseala vietii mele ramanand aici...de aceea "ma lupt", vreau sa cred, tipand atunci cand ceva in jurul meu nu-mi convine....e perfecta ziua sapunului!!!Singurul lucru cu care ma imbartatez este ca stiu ca mai sunt oameni care gandesc ca mine, ca tine ...si asta ma face sa nu ma simt mai singura in "tara mea"decat m-as simti in orice alt colt al lumii! Oamenii astia merita sa-i avem alaturi!!!(1% -aia care nu asculta manele!!!!)

    RăspundețiȘtergere