duminică, 21 februarie 2010

D-ale Carnavalului! PSD...Ponta...Geoana...Nastase...Vanghelie...Mazare...si tot Iliescu!

Jurnalistul Dan Tapalaga comenteaza LIVE, din sala Romexpo, pe toata durata Congresului, evenimentele din PSD:

Ion Iliescu, imi povesteste un lider PSD, ar fi spus recent despre Mircea Geoana: Are toate defectele lui Adrian Nastase, dar nici una din calitatile lui. Nu e clar totusi. Are Victor Ponta si calitati de lider, in afara de obraznicie?

11.55 Mircea Geoana forteaza infiintarea functiei de presedinte executiv ca plasa de siguranta in caz ca pierde. Tabara Iliescu-Nastase pareaza invocand statutul. Batalia se muta pe proceduri, unde juristii PSD din jurul lui Ponta sunt maestri. A inceput balul. Delegatii aplauda ca la meci.

12.10 Atmosfera de Caragiale. Echipa lui Marian Vanghelie se plaseaza in primele randuri, fluiera si huiduie cand ia cuvantul primarul din Voluntari, Florentin Pandele, inamicul primarului din sectorul 5. "Tre' sa fim uniti, baaaaaa!', striga catre Pandele cineva din tabara lui Vanghelie.

Vanghelie, huiduit copios. Si-a atras multa antipatie in partid. Dupa atmosfera din randul delegatilor, steaua sa pare sa apuna.
Ion Iliescu, jocand rolul lui Deng Xiao Ping al PSD: ii impaca pe toti. Pesedistii il aplauda orice ar spune, indiferent de tabara. Batranul lider pare singura lor speranta ca va fi bine. Iliescu a preluat fraiele Congresului, Geoana s-a pierdut in fundal.

Partidul e in criza profunda de lideri. O arata faptul ca Ion Iliescu proiecteaza, la 80 de ani, in mentalul colectiv pesedist imaginea tatucului-salvator.

12. 30 Geoana a scapat total Congresul din mana. Urlete de nedescris in sala, catre Pandele: Tradatorul, tradatorul. Partidul s-a blocat in disputa Pandele-Vanghelie. Äsa era la PNTCD, catre sfarsit", remarca un coleg. Din partidul super-organizat, super-disciplinat si super-previzibil a ramas o amintire. De acum, orice e posibil in PSD.

Cristian Diaconescu, rational, lucid, dar fara vana. Intelege proportiile dezastrului. Riscul de rupere, despre care le vorbeste delegatilor, pare real. Au ajuns, intr-adevar, de rasul lumii. Nu e ziarist in sala Romexpo care, ascultandu-i pe liderii PSD, sa nu se amuze de vede si aude in jur.

13.25 Radu Mazare, un Che Guevarra al Revolutiei Samba, isi anunta sprijinul pentru Victor Ponta si se retrage din cursa. Primarul-penal si un fost procuror care se viseaza ministrul Justitiei, mana in mana, tinerii generatiei expirate din PSD. Ponta, discurs abil, prieten cu tot trecutul maculat al PSD, promite sa fie viitorul.

Ponta: Vreau sa iesim din inchisoarea portocalie in care astazi stam. Asta da promisiune in PSD: Va scap de inchisoare! Adevarul e ca PSD pare imposibil de reformat. Partidul poate fi curatat, dar cu procurori in functie, nu cu fosti.
De remarcat un punct din programul lui Ponta: parlamentarii care migreaza sa-si piarda mandatul. Se teme Ponta sa nu ajunga sef peste un partid care se scurge in PDL?

14. 30 Miron Mitrea franeaza, se retrage din competitie si merge cu Victor Ponta. Zarurile au fost aruncate, jocurile par de acum facute. Fostul procuror are cele mai mari sanse sa ajuga presedintele PSD. Daca si Ion Iliescu ii va pune mana pe crestet Micului Titulescu, batalia s-a incheiat. Liderii de filiala iti spun pe fata ca voteaza cu Geoana, dar la ureche iti soptesc numele lui Ponta. Geoana e mut de cateva ore.
Si iata cum tot trecutul osificat al PSD s-a aliniat in spatele unui tanar marioneta. Cum va putea scapa de ei? Cum va putea intineri, reforma, revitaliza un partid controlat din umbra de cadavre politice?

14.30 Mircea Geoana, discurs de infrant. I-a mazilit in aprilie 2005 pe Nastase si Iliescu cu ajutorul lui Rus si Dancu. Azi, Rus si Dancu lipsesc, dar tradatorii sunt in sala si asteapta semnalul. Sa stam uniti, sa stam uniti, striga Geoana de la microfon. Aplauze anemice, discurs stangaci.
Geoana se teme ca va mai pierde un scaun: presedintia Senatului. Daca il pierde, ramane in strada. Ramane fara locuinta de protocol si va trebui sa-si intrebe soacra in care din cele patru case sa se mute.

La doi metri in spatele locului de unde transmitem LIVE, un grup de tineri urla impotriva lui Geoana. La PSD, liderii au tocmit grupuri de urlatori la fel cum se tocmesc bocitoarele la mort.
Jumatate din sala scandeaza Geoana, cealalta jumatate Ponta. Jumatatea Ponta se aude parca mai tare.
15.15 Adrian Nastase isi anunta sprijinul pentru creatia sa politica. La acest moment, pare ca nici escadroanele de vrajitoare care descanta sala Romexpo nu-l mai pot salva pe Mircea Geoana de atacul energetic al garzii vechi din partid.

16.10 Ion Iliescu infiereaza manelizarea partidului. Critica pregatirea superficiala a Congresului, nu vrea functii, ramane in partid. Batranelul de 80 de ani: mi s-a servit o lectie nemeritata in 2005. Vorbestre cu satisfactie nedisimulata. A venit ziua razbunarii. Ridica sala in picioare. Raman in partid alaturi de noua conducere a partidului.
Il ataca aluziv pe Geoana pomenind de o telegrama, telegrama cu osanale trimisa lui Constantinescu in 96, o forma de tradare. Nu i-a mai reprosat asta public niciodata. Practic, Iliescu a dat semnalul rasturanrii lui Geoana de la sefia PSD.
Iliescu a recucerit simbolic puterea, e un brand. PSD nu scapa de brandul Iliescu si nici nu vrea. Pentru altii, marginalizati astazi in partid, sub brand-ul sarac si cinstit s-a scris o partea din istoria neagra a Romaniei: mineriade, coruptie sistemica, baroni si franarea reformelor interne.

Din cate aud, liderii de filiale pro-Geoana au intors armele si voteaza cu Ponta. Discursul lui Iliescu a fost decisiv, Ponta are practic sanse sa iasa din primul tur.
18.00 Diaconescu si-a dat votul lui Geoana si s-a retras din cursa. Liderul PSD pare sa mai fi prins curaj insa Miron Mitrea, cu care tocmai am incheiat o discutie online, se declara convins ca Ponta iese din primul tur. Diaconescu si vocatia lui de vesnic perdant. Nu s-a dezis nici acum de ea.

Marele sforar, Viorel Hrebenciuc, a stat retras pe durata Congresului, cam negru la fata si ingrijorat ca va pierde. Daca iese Ponta, Hrebenciuc ar putea pierde sefia grupului parlamentar al PSD pe care tocmai am castigat-o. "Vreau sa-l vad pe Hrebenciuc simplu membru de partid, sa vad cum se descurca", spune un lider PSD. Vom vedea daca marele combinator va nimeri si de data asta tabara castigatoare. Joaca la doua capete?

19.15 A inceput votul, toti il dau pe Ponta castigator din primul tur. Televiziunile l-au surprins pe Vanghelie afirmand ca Geoana pierde sigur. Ar fi asa: PSD condus de un fost procuror. Un fost procuror care-i ameninta ca-i baga, ci ca-i scoate din inchsioare, fie ea si portocalie. Comic sau cinic?
E liniste, grupurile de urlatori s-au evaporat si se voteaza. Se voteaza in premiera pentru, si nu impotriva. Dupa cum imi explica un lider PSD, schimbarea sistemului de vot l-ar avantaja pe Vanghelie. La ultimele doua Congrese, delegatii aveau in fata o lista si isi manifestau optiunea prin taierea unor nume. Deci, criteriul era votul impotriva. Altfel spus, un candidat la functia de vicepresedinte PSD rata functia daca avea 1500 de voturi impotriva si 300 pentru. Ele nu contau. Acum, sistemul de vot fiind invers, un candidat ca Vanghelie, cu 300 de voturi asigurate de organizatia Bucuresti, are sanse mari sa ajunga vicepresedinte. Acum conteaza voturile pentru, nu impotriva. In concluzie, este posibil ca Victor Ponta sa castige sefia PSD, dar esalonul doi de vicepresedinti sa fie infiltrat de oamenii lui Geoana-Hrebenciuc-Vanghelie.
21.30 Rasturnarea rasturnarii de situatie. Unii delegati PSD continua sa-i acorde lui Mircea Geoana sanse bune: el a organizat Congresul si tot el a stabilit norma de reprezentare a filialelor. Greu de estimat la ora asta daca procentul tradarilor este suficient ca sa iasa Ponta. Mai trebuie sa voteze vreo zece filiale si se termina. Sau abia incepe?
22.20 Incepe sa creasca tensiunea. Geoana si Ponta stau la intrarea in cabinele de vot si se intretin cu delegatii. Unii cred ca daca Geoana va castiga, va fi la mustata. S-a obisnuit cu asta.
Am stat de vorba cu Mircea Geoana, pentru prima data dupa ce HotNews.ro a dezvaluit vizita sa la Moscova din aprilie 2009. De atunci, n-a mai vobit cu noi. Pare pus pe reorganizari interne, decapitari, gata cu duhul blandetii, zice. Voteaza ultimele judete. Va afla curand daca ieste din lupta asa la fel ca sase decembrie: ca perdant victorios sau castigor infrant.
Balanta o va inclina organizatia Bucuresti, adica Marian Vanghelie. Are 225 de delegati, vor vota ultimii. Daca va fi scor strans, asa cum se estimeaza, Vanghelie decide finalistul.
00.40 O lunga sezatoare Geoana-ziaristi. Abia s-au numarat cateva sute de voturi din cele aproape 1500 si sms-urile de felicitare incep sa-i curga pe mobil. Relaxat, rasturnat pe un scaun, sigur pe el, se vede presedinte PSD. Se imagineaza candidat la prezidentiale si in 2014 si pe Mihai Razvan Ungureanu adversar. Actualul sef SIE, delfinul lui Basescu?

1.00 Presedintele neuns al PSD se auto-incurajeaza: mai multa fermitate in partid de acum incolo. Pe Cristian Diaconescu il vede in locul lui Adrian Nastase, sef la Consiliul National iar pe Nastase nu-l vede bine. Lui Victor Ponta o sa-i caute un loc la varf, ca si-a facut platforma la Congres. La fel ca in 2005, Mircea Geoana reformeaza cu entuziasm partidul din vorbe, dar tine aproape de Vanghelie.
In creierii noptii, in sala Romexpo, intr-o mare de hartii si pet-uri de jumatate aruncate pe jos, Geoana si ziaristii flecaresc despre tot si toate. In jur, zbarnaie telefoanele: cate s-au numarat, cat are in fata Geoana, cum sta Ponta. Estimarile de la 1.30 suna asa: 400 Geoana - 320 Ponta.

Tabara Nastase-Ponta tine si ea sezatoare in alt colt al salii, cu public pesedist si ziaristi. Cum se vor impaca cele doua tabere dupa noaptea lunga de la Romexpo? Continua impreuna sau se despart? Acum, e prea devreme pentru raspuns.
2.36 Tabara Ponta izbunceste in urale. Un pesedist striga cat il tine gura: The sweet taste of victory!!! Geoana a pierdut din nou la limita, la 85 de voturi. Iarasi s-a bucurat prea devreme, iarasi a castigat pierzand. Nastase si-a luat partidul inapoi. Intrebarea serii a pus-o un lider din teritoriu, urmarindu-l pe Geoana cum ii preda partidul lui Ponta: Bai, care ati fost Iuda pa aici?

A fost o competitie cu orice rezultat posibil. Reforma sau rotirea cadrelor in PSD?

Sursa: http://www.hotnews.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu